Zo helpt AI bij de recruitment van nieuw personeel

Kunstmatige intelligentie, ook wel bekend als artificial intelligence of AI, maakt een steeds groter deel uit van onze samenleving. AI wordt gebruikt om onze zorg beter te maken, de logistiek efficiënter te organiseren en ons werk te verbeteren. Sommige mensen zetten zo hun vraagtekens bij kunstmatige intelligentie, maar we kunnen niet ontkennen dat AI een steeds grotere rol in ons dagelijks leven speelt en zal gaan spelen in de toekomst. Ook bij de recruitment van nieuw personeel wordt steeds vaker gebruik gemaakt van AI. Hoe dit in zijn werk gaat? Dat leggen we in dit artikel uit.

Wat is artificial intelligence?

Artificial intelligence, afgekort AI, klinkt als iets uit een science fiction verhaal. Niets is echter minder waar. AI staat simpelweg voor het vermogen van machines om te leren van data. Waar voorheen de technologie ons voornamelijk bijstond door voorgeprogrammeerde codes, wordt machines nu aangeleerd om te leren van de data om slimmere beslissingen te kunnen maken, beter te kunnen reageren en ons meer van dienst te kunnen zijn. Alle informatie die wij delen met een programma wordt gebruikt om sneller, efficiënter en adequater te reageren en te handelen. Dat zien we terug in de slimme chatbots op onze favoriete websites, de algoritmes van de social mediakanalen die we gebruiken en bij de recruitment van nieuw personeel.

AI in recruitment

Artificial intelligence is enorm nuttig en zeer breed toepasbaar. Van de zorg tot de afdeling klantenservice en van de transportsector tot ICT: AI is overal relevant en nodig. Zo ook bij recruitment. Steeds meer bedrijven gebruiken gestandaardiseerde tests om de beste kandidaten te vinden voor een bepaalde functie. Door middel van een intelligentietest, een persoonlijkheidstest of een capaciteitentest wordt onderzocht in hoeverre de kandidaat beschikt over de benodigde competenties. AI tilt dit proces naar een hoger niveau.

Maar AI is niet alleen toepasbaar voor interviews en tests. Al in de eerste fase van recruitment, het zoeken naar talent, wordt AI steeds vaker ingezet. Via LinkedIn wordt gebruik gemaakt van AI voor het vinden van de juiste kandidaten en ook gespecialiseerde organisaties passen AI toe om de juiste mensen aan te dragen bij een bedrijf. De kandidaten worden zo al vooraf effectief gescreend om tot een optimale match tussen kandidaat en bedrijf te komen.

De efficiëntie en de snelheid van AI biedt de recruitment afdeling de mogelijkheid om sneller te schakelen als organisatie en meer talent aan te trekken en binnen te halen. Het aantal kandidaten dat kan worden geïnterviewd voor een functie neemt toe en het proces neemt minder tijd in beslag.

 

Recruitment met The Bridge AI

De voordelen van het gebruik van AI bij het werven en selecteren van personeel zijn talrijk. Recruitment is een tijdrovende klus waarbij vele gesprekken worden gevoerd, aantekeningen worden gemaakt en overleg wordt gepleegd. Dit proces kan echter veel efficiënter, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een online interview tool.

The Bridge AI, ontwikkeld door TestGroup, is een online interview tool dat gebruik maakt van kunstmatige intelligentie om een kandidatenrapport te creëren. Door middel van Natural Language Processing (NLP) leert het programma de gesproken of geschreven taal van mensen te begrijpen en te interpreteren.

De kandidaten worden, aan de hand van enkele vragen, door de The Bridge AI beoordeeld op de Big Five persoonlijkheidskenmerken: Openheid, Ordelijkheid, Extraversie, Meegaandheid en Emotionele Stabiliteit. Daarnaast wordt de kandidaat beoordeeld op de Six Drives: Analytisch, Samenwerken, Prestatiegericht, Gericht op Status, Beloning Gedreven en Risicogericht. De bevindingen van de test worden vervolgens in een rapport verzameld. De resultaten in het rapport geven de recruiters direct inzicht in de kandidaten die goed passen bij de functie en het bedrijf. Het proces bespaart tijd en moeite en zorgt ervoor dat recruiters direct slimmere keuzes kunnen maken voor mogelijke kandidaten. Maar de tool zorgt er ook voor dat het selectieproces objectiever en effectiever wordt. Dat is niet alleen gunstig voor de sollicitanten, maar ook zeker voor de organisatie.